WELKOM NIEUWS VERLEDEN HEDEN REPERTOIRE CONTACT


Search JavaScript Kit:


Nieuwsjes
Volgende optredens


zondag 17 mei 2020

18.00 uur

Optreden in Kapel OLV ter Spieghele (Rodenburg) te Marke.Afgelast wegens corona.

donderdag 28 mei 2020

14.00-15.15 uur

Opluistering misviering Maria Hulde in WZC Vanderstokken in de kerk van Pepingen.Afgelast wegens corona.

zaterdag 3 oktober 2020

namiddag

Concert in het WZC Van Lierde te Affligem.


zondag 29 november 2020

11.00 uur

Aperitiefconcert als benefit voor Sri Lanka in Sijsele.


donderdag 17 december 2020

namiddag

Opluistering Kerstfeest van NEOS Heule.


zondag 20 december 2020

18.00 uur

Kerstconcert in Passendale (organisatie NEOS/Davidsfonds).


maandag 21 december 2020

namiddag

Opluisteren kerstfeest van NEOS Aartrijke.


zondag 3 januari 2021

10.00 uur

Opluisteren misviering in Sint-Elisabethkerk in Kortrijk.
Gevolgd door nieuwjaarsviering.

 

Volgende repetitiesAlle repetities gaan door op zaterdagvoormiddag in de aula E.H. M.De Brie (gewezen kapel) en de bar van het Sint-Aloysiuscollege te Menen tenzij anders vermeld.


09 mei 2020

9.00u.-12.00u.

afgelast wegens coronacrisis

16 mei 2020

9.00u.-12.00u.

afgelast wegens coronacrisis

30 mei 2020

9.00u.-12.00u.

afgelast wegens coronacrisis

20 juni 2020

9.00u.-12.00u.

afgelast wegens coronacrisis

27 juni 2020

9.00u.-12.00u.

afgelast wegens coronacrisis


Corona en het Banjo-Orkest


De coranacrisis hakt ook stevig in op het Banjo-Orkest.
Geen repetities meer, optredens afgelast, geen zicht op spoedige verbetering...
Veel Banjo-Orkest leden kampen met ontwenningsverschijnselen, depressie, frustratie en zitten met een hoop vragen.
Om hen een riem onder het hart te steken heeft onze voorzitter op 28 april een herderlijk schrijven gericht waar een en ander uit de doeken wordt gedaan.
Je kan dit epistel hiernaast lezen.

voorzitter

Beste Vrienden,

Het zijn droevige tijden. 'We willen muziek spelen', zo vernam ik die verzuchting ook reeds vanwege vele van onze vrienden. Die ophok-plicht zoals bij de kippetjes en varkentjes, of de koetjes bij de gekke koeienziekte, tot daar nog aan toe, maar dat we niet mogen spelen is inderdaad bijzonder droevig.
Al onze voorziene concerten, het ene na het andere, ook de diverse optredens overigens die de BJO Band had vastgelegd, die worden allemaal de lucht in geblazen. Ik weet het, gelukkig is uitstel geen afstel, want alle organisatoren hebben hun voorziene afspraken met ons noodgedwongen weliswaar moeten supprimeren, maar bevestigden ons ondertussen dat ze zeer zeker na de corona-periode terug met ons contact opnemen om nieuwe afspraken te maken.
Maar indien we NU éénmaal zouden mogen en kunnen repeteren, zo een zaterdagvoormiddag in 't college, met traktaat van de voorzitter tussendoor, dat zou tegelijk zalig zijn én ons allen een beetje soelaas brengen. Maar zelfs dat is ons niet gegund, omwille van de volgende redenen:

  • We zijn met onze mooie groep al jaren aangesloten bij de overkoepelende VZW 'Vlamo', de 'Vlaamse Amateurmuziekorganisatie', die ons geregeld van allerlei zaken en nieuwsjes op de hoogte houdt.
    De recente nieuwsbrief van Vlamo is zelfs wat betreft repetities niet erg hoopgevend. Immers, het supprimeren van alle repetities strekt zich zo waar - althans volgens de huidige stand van zaken - uit tot liefst 31 augustus 2020 (die termijn volgt de maatregel van de overheid in zake de sociale activiteiten, waarbij er teveel risico op samenscholing en derhalve besmetting bestaat).
    Dat is inderdaad nog érg lang, maar zoals Vlamo het schrijft, die termijn geldt voor zo ver de toestand er ondertussen toch niet beter zou op worden, en de lijn door de overheden niet minder strak zou worden gehouden.

  • Maar zelfs zo repetitie ondertussen wél mogelijk zou zijn, dan stelt er zich terstond het probleem van de 'blazers'. De dirigent, banjo's, ritmische sectie, zang, voor hen dat zou nog best doenbaar zijn. Maar ik zie het ook zo voor mijn ogen: onze trompetten, saxen, hoorns, klarinet, fluit, die daar zitten te blazen voor het vaderland weg met een mondmasker voor hun snoetjes. Vermoedelijk voor hen - los van het feit dat het eens het proberen waard zou zijn - niet onmiddellijk echt doenbaar.

  • Méér nog: wanneer men blaast, en dat geldt dus voor hen die zich 'dé muzikanten' noemen, dan blaast men ook 'druppeltjes' (zie de uitleg van Vanranst en Vangucht ) door die blaasinstrumenten, die zich dan door de kracht van het geblaas voluit vanuit hun paviljoen in de ruimte gaan verspreiden, en dus ook al de rest van het orkest gaan besmetten. In het belang van alle niet-blazers: niet aangewezen!

  • Maar mochten er onder onze vrienden zijn die dépri aan het worden zijn door de (muzikale) onthouding, die ook reeds af en toe beginnen te flippen door pure muzikale ontbering, en derhalve dringend psychologische hulp en begeleiding nodig hebben: heb geen nood, Rik is nu eenmaal psycholoog van opleiding, en die zou volgens mij best beschikbaar willen zijn om zelfs gratis die psychologische bijstand te verlenen.

Om maar te zeggen vrienden, houd jullie kloek en wees de recente suggestie van onze Grote Muzikale Leider Jacques indachtig.
Laat m.a.w. uw 'extrementen' geen stof vergaren, de snaren niet afsterven, de bekjes van sax en klarinet niet verpulveren en de pistons niet roesten, en finaal ook de velletjes van de drum niet laten scheuren door de droogte!

Met oprecht genegen groeten aan allen en aan al wie jullie dierbaar zijn, en: 'er komen betere tijden!
En…lang leve de aperitief, want 'zonder aperitief kunnen wij niet leven'!" Don' forget!

Marc, voorzitter


degroote

Zangeres neemt ontslag


Zangeres Maria Degroote, die meer dan 2 jaar de zangpartijen, oorspronkelijk voor een knapenstem geschreven, heeft op zich genomen, heeft spijtig genoeg ontslag genomen.
Haar optreden tijdens het jubileumconcert was dan het laatste en is voor haar en ons een waardige afsluiter van haar carrière bij het Banjo-Orkest.
Zij bewaart de beste herinnering aan de warme ontvangst en de vriendelijkheid die zij in het orkest heeft ondervonden.
Wij houden eraan haar de danken voor haar inzet (het was niet altijd gemakkelijk), haar stipte aanwezigheid op de repetities, haar podium presence en het aangename gezelschap van Maria en haar dochter op de reis naar Lermoos.
We wensen haar het allerbeste en om het met de woorden van onze stichter in het nummer Anniversaire te zeggen:
 Et qu’ importe le passé
 si l’on marche en avant
 et le nombre des années,
 si le coeur donne l’élan.


cultuurprijs

Johan Leplae in de bloemetjes


Johan leplae is de sleutelfiguur van onze technische ploeg. Hij rijdt (West-)Vlaanderen rond met de aanhangwagen en staat in voor de juiste balans bij de optredens. Niet altijd vanzelfsprekend gezien de zeer verschillende akoestische eigenschappen van de zalen
Maar hij heeft nog ander culturele noten op zijn zang en wel als (afscheidnemend) voorzitter en befaamd regisseur van de toneelvereniging Cie Tabloo.
Een jury huldigde dit jaar niet één maar drie personen omwille van hun uitzonderlijke culturele bijdrage voor de stad Menen; Johan was één van hen.
De laureaten ontvingen allen een luxe-uitvoering van het kunstwerk 'Lilium' van de Meenense kunstenaar Johan Tahon.


decramer 196x

Tweede voorzitter

Op de algemene vergadering die volgde op de repetitie van zaterdag 28 oktober 2017 werden belangrijke beslissingen genomen:

  • De statuten van de feitelijke vereniging werden gewijzigd en goedgekeurd.
  • Een nieuwe voorzitter werd gekozen; het mandaat van Félicien Wallays liep immers na twee jaren af. De nieuwe voorzitter is spelend lid (banjo) Marc Decramer. In een schrijven richt hij zich meteen tot iedereen die betrokken is bij het orkest.

We wensen hem een vruchtbare ambtsperiode toe.
Hierbij een paar foto's van de nieuwe voorzitter.

Dat Marc een productieve pen heeft bewijst zijn "herderlijke brief" van december 2018: "Multae manus opus levius reddunt".

decramer 2013

Het gemak gaat voor de eer


De leden van het orkest worden er niet jonger op en hetzelfde geldt voor de amanuenses van onze technische ploeg.
Bij ieder optreden moest heel wat materiaal in hun wagens worden in- en uitgeladen.
Door de aankoop van een stevige aanhangwagen is dit euvel verholpen. Het materiaal kan veilig en wel in de aanhangwagen worden opgeborgen en het vervoer wordt een fluitje van een cent.
Daarenboven is de aanhangwagen, dank zij een mooie belettering, een stijlvolle reclame voor ons orkest.
De aanhangwagen is ruim bemeten en ook de "staantjes" vinden er een plaats in.

aanhangwagen

cd fijnbesnaard voor cd fijnbesnaard achter

Allernieuwste cd

 

De vierde reis naar Allgäu bracht ook de uitgave met zich mee van een nieuwe cd "fijnbesnaard". De cd ging vlot van de hand in Duitsland en Tirol.
De cd is een compilatie van oudere opnames, nieuwe opnames van "Aan de stromen van Babel" ; "Persbericht" en "Avond aan de berg" en drie nummers die vroeger nog niet op cd verschenen : "Als de ziele luistert" ; "Bootje" en "Take 332".

 

De cd is te bestellen op het secretariaat via

e-mail

tegen de prijs van 12 € plus 3,5 € verzendingskosten.

Een spotprijsje.